İnşaat iskelesi, bina ve bütün diğer yapı türlerinde kullanılan dış destek unsurudur. Onarım, tadilat ve tamirat işlemleri için dış cephede çalışmayı sağlayan önemli bir dış destektir. Kat kat demirlerden örülü, iskelet şeklinde kurulan geçici yapılardır. Binalardaki ve diğer inşaat türlerindeki çalışmalar bittikten sonra sökülerek ihtiyaç duyulan başka bir yapıya taşınır.
İnşaat iskelesi tanımı kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterir. Örneklemek gerekirse yapı iskelesi, binanın dış tarafına kurulan, metal çubuklardan oluşan iskeletimsi yapının adıdır. İşçilerin üzerine çıkarak yüksek binalarda çalışmasına olanak tanır.
Mobil iskeleler kolayca bir yerden başka bir yere taşınabilen iskele türleridir. Askılı iskeleler, bir platform kullanılarak kaldırma mekanizması ve halatlar yardımıyla çatıya sabitlenir. Kalıp iskeleler, beton dökümünde tercih edilen, döşeme, kiriş ve kolon gibi kalıpların yerleştirilmesi için kullanılan iskele türleridir.
İnşaat İskelesi Nedir?
Kaliteli inşaat iskeleleri, kurulduğu zaman birbirinden ayrılmayan parçalardan oluşur. İnşaat iskelesi dış cephede çalışırken güvenliği sağlamak ve ustaların işini kolaylaştırmak için inşa edilir. Kullanılan malzemelerin yüksek alanlara taşınmasına yardım eder. Çalışan işçilerin düşmesini engellemek için gerekli korkuluk sistemleriyle birlikte inşa edilir. Çalışma ortamında erişim kolaylığı, verimlilik artırma ve güvenlik sağlama amacıyla kullanılır.
İnşaat İskelesi için En İyi Markalar ve Modeller Hangileridir?
İnşaat iskelesi işlerinizi daha kolay şekilde halletmenize yardım eder. Bu konuda aklınıza şu soru gelebilir: Kiralama mı, satın alma mı, hangisi avantajlı? Kale İskele tarafından verilen kiralık iskele hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. İskele satın alarak kendi yapılarınızda kendi güvenlik sistemlerinizi oluşturabilirsiniz. Yapılarda çok sık iskele kurulumuna ihtiyaç duyuyorsanız, bünyenizde bu alanda kalifiye elemanınız varsa satılık iskele modellerini de tercih edebilirsiniz.
Yapılarınızda ihtiyaç duyabileceğiniz profesyonel inşaat iskeleleri arasında: flanşlı iskele, güvenlikli iskele, mobil iskele, cephe iskele ve inşaat iskelesi modelleri yer alır.
Flanşlı iskele, sekiz tane bağlantı noktasından oluşur. İskele üzerinde bir flanş dikey eleman üzerine çeşitli noktalardan kaynak yoluyla sabitlenir. Yanal elemanlar, bu bağlantı noktaları üzerine konumlanarak modüler bir yapı oluşturur. Kelepçe gerektirmeyen, kolay kurulan, güvenlikli bir iskele türüdür.
Güvenlikli iskele, inşaatların dış cephelerine kurulan, bakım, onarım ve yıkım işlerinde kullanılan iskele türüdür. Ana taşıyıcı, yapay korkulukların ve çapraz bağlantıların, her seviyede güvenli çalışmayı destekleyen merdivenlerin yer aldığı dış destek hattıdır.
Mobil iskele, frenli tekerlek sistemine sahiptir. Mekanik işlemlerde, iç ve dış cephe boyamalarında, tesisat döşemelerinde kullanılan pratik iskele türüdür. Frenli sistem sayesinde yana kolayca kaydırılarak yerini değiştirebilirsiniz.
Cephe iskelesi, hemen hemen her yapı için dış cephe çalışmalarında tercih edebileceğiniz iskele türüdür. İnşaat iskelesi, rüzgâr direncine ve hava koşullarına dayanıklı iskele türüdür. İnşaatların dış cephesinde güvenli bir şekilde çalışmak için korkuluklu, merdivenli ve platformlu dış destek unsudur. Yüksek katlı binalar için güvenli çalışma ortamları yaratmaya yardım eder. Tadilat ve restorasyon çalışmaları için sıklıkla tercih edilir. Cephe temizliği ve bakımı için de inşaat iskelesi kullanabilirsiniz. olarak bilinir. Dış cephe cam temizliğinde mobil iskele kurulumundan yararlanabilirsiniz.
İnşaat İskelesi Nasıl Daha Güvenli Hale Getirilebilir?
İnşaat iskelesinin kurulma amacı, yapıların dış yüzeylerinde ve ufak tefek tamiratlarda hızlı yol kat etmektir. Bunu yaparken çalışma alanının güvenli olduğundan emin olmanız gerekir. İnşaat iskelesi kurarken iş sağlığı ve güvenliği koşullarına uygun hareket etmelisiniz.
İskelenin, tamamen dayanıklı ve güvenli bir iskelet yapısına sahip olduğundan emin olmalısınız. Korkulukların sağlam olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bütün bu koşullara uygun şekilde kurulan inşaat iskeleleri, güvenli çalışma için uygun ortamlar oluşturmayı sağlar.
İnşaat İskelesi Kullanımında Yasal Düzenlemeler Nelerdir?
İskele güvenlik önlemleri açısından dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- İskelenin türüne, boyutlarına ve ağırlık sınıfına göre talimatnamede belirtilen koşullara uyduğunuzdan emin olmalısınız.
- Kurulum, kullanım ve söküm aşamasındaki her işlemi mevzuata uygun olarak yaptığınızdan emin olmalısınız.
- Kurulum sırasında iskeleden düşme riski oluşturacak her türlü ihtimali ortadan kaldırmalısınız. Bütün parçaların tam ve doğru şekilde birbirine monte edildiğinden emin olmalısınız.
- Taşınacak malzemelerin sayısı, ağırlığı ve yöntemi konusunda işe başlamadan önce gerekli planlamayı oluşturmalısınız.
- İskelenin kurulacağı alanda herhangi bir canlı bulunmadığından emin olmalısınız. Gerekli can güvenliğini sağladığınızdan emin olduktan sonra iskele kurulumunun yapmalısınız.
- İskelede yaşanabilecek olası riskleri önceden test ederek bunları minimalize etmelisiniz.
İskele güvenlik standartları açısından bütün önlemleri aldıktan sonra kurulumu güvenle yapabilirsiniz. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz alanında uzman iskele firmalarından hizmet alabilirsiniz. Kale İskele, kurulumunuzu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu tarafından belirtilen şartlara uygun şekilde gerçekleştirir.
İnşaat İskelesi Bakımı Nasıl Yapılır?
İskele periyodik kontrol çalışmalarını inşaat ve makine mühendislerinin yapması gerekir. Mimarlık bölümü mezunları, makine ve inşaat teknikerleri, yüksek teknikerler inşaat iskelesi bakımı yapabilir. Gemi inşaatı için mevzuatta belirtilen şartlara göre gemi inşaatı mühendisleri bu alanda kullanılan iskele denetimi ve bakım süreçlerinde yer alabilirler.
İnşaat kurulumu ve bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kale İskele güvencesiyle satılık ya da kiralık iskele temin ederek yapılarınızda güvenli çalışma alanları oluşturabilirsiniz.
Bilgilerinizi Bırakın Sizi Arayalım
Müşteri temsilcimiz çok kısa bir süre içerisinde size dönüş sağlayacaktır.